skoro juz raz dostarczalas to wydaje mi sie ze nie musisz robic tego drugi raz, przynajmniej tak mi sie wydaje, a nie latwiej poprostu zadzwonic do tego urzedu i zapytac to trwa chwilke a rozwialabys swoje watpliwosci
no tak mogę zadzwonić ale tam nie lubię dzwonić
I co, dzwoniłaś?
Z tego co wiem, to jeszcze raz musisz pobrać w USC miejsca urodzenia skrócony odpis aktu urodzenia i dostarczyć do USC miejsca zameldowania z którego pobieracie dokumenty do konkordatu. Też tak miałam i też jeden odpis składałam do dowodu jak skończyłam 18 lat a przed ślubem kolejny raz.
dokładnie LuterAnka musiałam jeszcze raz zanieść, oni z tych opłat m.in. "żyją" i za każdym razem trzeba dostarczać nowy _________________
Mamy znajomego księdza, który chciałby uczestniczyć w naszej ślubnej mszy (prowadzić część uroczystości). Czy ktoś się orientuje z jakich części składa się taka ślubna msza? Znajomy powiedział, że może albo poprowadzić mszę albo udzielić ślubu albo wygłosić błogosławieństwo (niby są to jakieś części i do każdej z nim on potrzebuje jakieś zezwolenie).
Proboszcz powiedział, że ten znajomy mógłby nam pobłogosławić, ale o jakie błogosławieństwo to chodzi, o to co na końcu normalnej mszy jest, czy jakieś inne? Jak Ci księża mogliby się podzielić? Ja bym chciała, żeby kazanie wygłosił i ślubu udzielił proboszcz, a resztę albo ten znajomy, albo jakoś wspólnie. Orientuje się ktoś jak to jest?
Myślę że powinnaś porozmawiać najpierw ze swoim proboszczem, bo to on wyraża zgodę na udział innego księdza w prowadzeniu mszy świętej ślubnej. A podziałem, który z nich co będzie robił, to powinni się już między sobą umówić. Jeśli proboszcz nie będzie miał nic przeciwko to ten drugi ksiądz będzie mógł zrobić co będzie chciał, prowadzić mszę, powiedzieć kazanie czy udzielić Wam ślubu. Powiedz po prostu proboszczowi na czym Ci zależy a resztę niech między sobą dogadaja.
Gorzej jak traficie na proboszcza który na obecność innego księdza się nie zgodzi. Mój brat bardzo chciał na ślubie mieć swojego znajomego księdza ale się okazało że ma on konflikt z naszym proboszczem, który powiedział że każdy inny ksiądz ale nie ten (którego chciał mój brat). Porażka, nie?! _________________
a wiec tak:
nie ma jakiegos podzialu "odgornie" ksieza sie dogaduja sami - co kto robi mowi etc... jedynie jesli chce Wam udzielic slubu (o przysiege itp chodzi) to musi sie ten glowny ksiadz na to zgodzic i wiedziec to wczesniej - bo to jest do protokolu slubu potrzebne zeby ten "obcy" ksiadz mial na to licencje - bo to musi byc w papierach wczesniej... _________________
Wysłany: Sro Sie 26, 2009 9:05 am Temat postu:
Kiedy mniej więcej należy pójść do księdza i 'zaklepać' termin? Bo wiem, że niektóre pary już rok, albo nawet i więcej przed ślubem to załatwiają. Ja byłam dzis u mojego księdza, i ten powiedział mi, że to o wiele za wcześnie, i żebym przyszła pod koniec roku. Tylko obawiam się takiej sytuacji, że przychodze do niego, a on mi mówi, że na ten dzień ma już 4 śluby.... Jak Wy to załatwiacie?
Wysłany: Sro Sie 26, 2009 9:38 am Temat postu:
my również mamy zaklepany termin, bodajże w lutym już zaklepaliśmy co więcej, to właśnie ksiądz jak chodził po kolędzie (w styczniu) powiedział nam żebyśmy już zaklepali termin. Teraz mamy iść wrzesień- październik żeby przepisali Nas do nowego kalendarza. Na razie jesteśmy zapisali na "okładce" 2009 _________________
Czy odpis aktu urodzenia ma termin ważności? Tez tam obowiązuję te 3 msc?
ja ostatnio sluchałam audycji Weissa w Zetce na ten właśnie temat, bo jak moze byc akt urodzenia wazny 3 m-ce ?? przeciez urodzic sie mozna raz:D
a wiec pani jakas tam mowila, ze akt urodzenia jest bezterminowy, bo nie ma na nim daty waznosci, chyba ze zmienila sie nazwa ulicy, ogolnie jakies dane.
Ten pierwszy akt, ktory daja przy urodzeniu jest wazny do konca zycia.
Nie ma zadnego przpisu prawnego, co do waznosci aktu urodzenia.
a tak z innej beczki, ile przed slubem daje sie na zapowiedzi?? _________________
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach