| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Andrzej Początkujący

|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 1:09 pm Temat postu: Rotografia na gumie |
|
Czy Ktoś z Państwa próbował fotografii na gumach. Z negatywów szkiełkowych. Jest to bardzo stara technika dająca bardzo ciekawy efekt i sprawiający ze z tego samego negatywu wychodzą różne odbitki. _________________ Żyj Tak Żebyś Na Starość Nie Bał Się Spoglądać Za Siebie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
 |
AfterAll24 Zaangażowany

Data ślubu: 18.06.2011 Wiek: 22
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 8:43 pm Temat postu: |
|
Pierwszy raz o tym słyszę - a może jakiś link gdzie można zerknąć jak to wygląda? _________________ "Miłość jest ślepa, a małżeństwo najlepszym okulistą."
http://afterall.posadzdrzewo.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Początkujący

|
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 3:02 pm Temat postu: Fotografia Rotografia |
|
Jest to technika gdzie używa się kamera obskura, negatyw jest na szkle pokrytym jakąś emulsją. Odbitkę robi się na papierze lub pergaminie poprzez nakładanie emulsji naświetlanie wypłukiwanie tego co niepotrzebne i utrwalanie. I tak można dodawać w nieskończoność oczywiście po każdym nałożeniu i wymyciu i utrwaleniu jeszcze się suszy takie zdjęcie. Jest to pracochłonne ale ma swój urok. Dziś wszyscy robią to o wiele szybciej i ładniej przy pomocy komputera. Ale sesje z cyfrowym aparatem też będziemy mieć. _________________ Żyj Tak Żebyś Na Starość Nie Bał Się Spoglądać Za Siebie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andriej Skolnikowsky
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 12:37 am Temat postu: |
|
Nie wiem skąd ta kategoryzacja że tylko Camera obscura... Jak wiadomo nie jest to jedyny sposób na wykonanie gumy, tym bardziej, że pomiędzy obscurą a np aparatem wielkoformatowym jest różnica posiadania soczewki lub jej braku (oczywiście w wielkim formacie jest jeszcze wiele dodatków konstrukcyjnych) tak więc nie tylko Camera obscura. Gumę można otrzymać również z negatywów... Jeśli na szkle to za pomocą jakiej techniki? Ale myślę że nie jest to miejsce na rozpisywanie się o tym. )
Pozdrawiam
A.S. _________________ Film to nie tylko obraz, to również myślenie... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Początkujący

|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 11:59 am Temat postu: Panie Andrzeju |
|
Dziękuję za odpowiedź powiem tak ja nie do końca znam tę technikę tylko słyszę jak o niej mówią i kilka razy widziałem jak to robił kuzyn naświetlanie i wymywanie suszenie i tak w nieskończoność. Jeśli chodzi o kamera obskura to oczywiście że do dużych formatów ale nie wiem czy dobrze napiszę podobnie wychodzi z 'oka ryby' _________________ Żyj Tak Żebyś Na Starość Nie Bał Się Spoglądać Za Siebie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andriej Skolnikowsky
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 12:38 pm Temat postu: |
|
Witam!
Tutaj podaję link, który trochę przybliży tą technikę... dla wszystkich zainteresowanych ))
http://83.12.24.90/maciejkastner/proces/technika_gumowa.pdf
Ja osobiście planuje rozpocząć eksperymenty z techniką kolodionu mokrego... tutaj też jest trochę zabawy Ale wiem, że nie jest to forum fotograficzne wiec już się nie rozpisuję )) _________________ Film to nie tylko obraz, to również myślenie... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej Początkujący

|
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 10:24 am Temat postu: Andriej |
|
Andriej dziś fotografia sprowadza się do cyferek i rzadko do "lusterek" oraz do programów graficznych a zapytać się kogoś o format cyfrowy NEF-RAW to jakby zadać pytanie po Chińsku czy Hetycku. Fotografia na błonach czy szkiełkach negatywowych to dla niektórych jakaś prehistoria. _________________ Żyj Tak Żebyś Na Starość Nie Bał Się Spoglądać Za Siebie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|